onsdag 23 april 2014

Praktik i Brasilien eller Ecuador

Sök praktik i Ecuador eller Brasilien

Är du mellan 20-30 år, intresserad av miljö och internationella frågor och vill göra praktik i Ecuador eller Brasilien? Då kan du söka till Jordens Vänners praktikantprogram. Jordens Vänners partnerorganisationer Altropico i Ecuador och Kanindé i Brasilien kommer att ta emot totalt 4 praktikanter till hösten med beräknad utresa i augusti eller september.
Praktiken ger dig ett unikt tillfälle att bo och arbeta i ett annat land med frågor som rör miljö, mänskliga rättigheter, solidaritet, demokrati, jämlikhet samt med folkbildning. Båda organisationerna arbetar med skyddandet av regnskog och med mänskliga rättigheter.
Under praktiken kommer du att arbeta med olika projekt inom utbildning och organisationsfrågor samt med dokumentation av Altropicos och Kanindés verksamhet i text och bild.
Praktiken inleds med en veckas förberedelsekurs på Sida Partnership Forum i Härnösand samt en introduktion på Jordens Vänners kansli i Göteborg. Därefter följer en fyra månader lång vistelse hos Jordens Vänners partnerorganisation Altropico i Ecuador eller Kanindé i Brasilien. Praktiken avslutas med en månads kommunikationsarbete i Sverige.
Under efterarbetet i Sverige får du omsätta din erfarenhet i ett kommunikationsarbete för att stärka engagemanget för miljö- och solidaritetsarbetet i Sverige. Där kan arbetet innebära att hålla i workshops, skriva artiklar och delta i olika utåtriktade arrangemang samt sprida information på andra sätt om din praktikvistelse i Latinamerika.
Profil
Då praktiken är en del av Forum Syds praktikantprogram gäller följande:
    Du ska vara mellan 20 och 30 år vid utresa
    Du har viss erfarenhet av yrkeslivet
    Du ska vara nordisk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige
    Du får inte vara eller tidigare ha varit anställd av Jordens Vänner
    Du får inte tidigare ha deltagit i praktikantprogrammet
Utöver det ska du:
    ha intresse för utvecklingsfrågor
    ha utbildning inom och/eller kunskap om utvecklingsstudier, mänskliga rättigheter, miljö, hållbar utveckling eller liknande
    ha erfarenhet av kommunikationsarbete, sociala medier, IT eller projektverksamhet
    ha goda språkkunskaper i svenska och engelska
    ha mycket goda kunskaper i spanska (för sökande till Ecuador) eller i portugisiska (för sökande till Brasilien)
    vara pedagogisk och ha lätt för att lära andra
    ha förmåga att ta egna initiativ och arbeta bra tillsammans med andra
    ha lätt för att anpassa dig till nya miljöer och situationer
    vara beredd på att arbeta och leva under enkla förhållanden
Meriterande:
    tidigare erfarenhet av praktik eller annan vistelse i Latinamerika
    erfarenhet av ideellt engagemang
    erfarenhet av informations- och insamlingsarbete
    ha erfarenhet av utåtriktat arbete
Finansiering
Praktiken finansieras med stöd från Forum Syds praktikantprogram och täcker kostnader för resa och uppehälle samt visum, vaccinationer och försäkring.
Ansökan
Ansökan innehållande CV och personligt brev (max en A4) skickas till praktik(a)jordensvanner.se. Märk din ansökan med ”Praktik – Ecuador” eller ”Praktik – Brasilien” beroende på vilket land du i första hand söker praktik till.
Sista ansökningsdag är 25 maj. Ansökningarna behandlas löpande och platserna kan tillsättas före sista ansökningsdag.

För frågor angående praktiken kontakta praktiksamordnare Bo Johansson eller Sofia Hedström på e-post: bo.johansson(a)jordensvanner.se eller sofia.hedstrom(a)jordensvanner.se.