söndag 5 februari 2012

Jordlösa och eukalyptus

I södra Bahia äger Veracel 200 000 ha, Veracel är ett cellulosa företag som till hälften ägs av Stora Enso och de har enorma plantager av eukalyptus på sina ägor. De har också kontrakt med lite större jordägare på 20 000 ha. Detta gör att kommunerna här alltmer domineras av eukalyptusen och annat jordbruk skjuts i bakgrunden. Jordreformen blir också svår att genomföra, jorden tar slut och den bli också dyr.

Nu finns det hela 27 ockupationer av jordlösa på deras mark, från fem olika organisationer. Mycket av detta sker på mark som kallas develuta, alltså den ägs formellt av delstaten. De gamla ägarna hade inte papper på marken, vilket ett stort företag som Veracel troligen känner till, det är ganska lätt att kolla. Min gissning är att de trodde att de med sitt stora inflytande skulle klara detta ändå.

Det är sådan mark som ockuperats, det har byggts formliga städer av Eukalyptus Nu slår Veracel till reträtt, de förstår att denna kamp kan de inte vinna utan är nu beredda att medverka till jordreformen, fast inget har hänt ännu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar