måndag 30 januari 2012

En MST bosättning

COOPAN heter kooperativet i kommunen Santa Rita utanför São Paulo. Jag möts av Beth Witcel som besökt Sverige och bott hemma hos mig. Hon vill visa sig sitt hus där hon bor med man och tre barn. Jag tappar nästan hakan, ett riktigt fint hus i två plan, som en mindre villa i Sverige, där de verkar ha allt. De 29 familjerna i kooperativet har byggt dem tillsammans.

Här har man kommit så långt att man har ett eget slakteri för grisarna och en anläggning för att ta hand om det organiskt odlade riset. Nu planerar man ett mejeri. Detta betyder att man kommer upp i två minimilöner förutom att man har förmånen av billig mat och egna odlingar. Här finns ett daghem, Internet, en månads semester varav en vecka på stranden i deras gemensamma strandhus. Ungdomarna tjänat bättre än i staden, några har fått åka för att studera och man skickar iväg aktivister för att jobba med MST

Vi tas emot i deras lilla restaurang där de äter lunch gemensamt och öppnar bar under helgerna. Som överallt annars här är det churasco, grillspett, som gäller. Som överallt i världen är det männen som sköter detta och går runt och delar ut köttet, så mycket man vill ha. Men framförallt, här har de fått ett värdigt liv, med allt vad man kan begära av livet och samtidigt producerar man ekologiskt.
Som lite bonus, två klipp med João Pedro Stedilie när han berättar om kapitalismens kris, på portugisiska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar