torsdag 13 februari 2014

Våldsamma upplopp i Brasilia?

Igår var jag med om en massiv fredlig demonstration i Brasilia, 16 000 från MST gick under 5 timmar 1,3 mil och framförde sina protester framför USA:s ambassad, framför högsta domstolen, regeringsbyggnaden Planalto och kongressen. Symboliska akter genomfördes vid alla dessa platser. Framför domstolen restes en väldig banderoll som påpekade att 1600 småbrukare dödats de senaste åren men att det juridiska systemet dömt väldigt väldigt få. Däremot dömer högsta domstolen alltid politiskt till förmån för makteliten.

Framför Planalto ville man bygga upp en tältstad för att påminna om att jordreformen stannat av i Brasilien. Man ville genomföra en mistica, en slags kulturakt, för att visa läget. Polisen ingrep och omringade den buss som förde in material till mistican på torget och det uppstod ett tumult, det blev värre när en polis sköt tårgas vilket ledde till att några kastade material mot polisen. Rörelsens vakter försökte stoppa det men ett tag var det otrevligt. Det var oroligt i kanske tio minuter. Sedan fortsatte vi mot kongressen och stapplade sedan hem efter den långa marschen. De som orkade dansade och njöt av att vara tillsammans

Det första jag läste på Internet nästa dag var en rubrik på TV4:s hemsida: ”Våldsamma upplopp i Brasilia”. Ja, det var vår marsch. För mig skulle nog upplopp se lite annorlunda ut, ganska långdragna och medvetet våldsamma. Ett TT-telegram citerades i flera tidningar. Jag hittade bara ett fel ” När demonstranterna började bygga barrikader ingrep poliser” Det var inga barrikader man byggde utan en liten symbolisk tältstad.

Det är intressant för en journalist att få se hur något man själv varit med om rapporteras. Det är självklart svårt för svenska media att rapportera från det fjärran Brasilien där man inte riktigt känner till sammanhangen. Ännu svårare blir det när brasilianska media tenderar att vinkla, ofta från den inhemska makteliten perspektiv. Veja är ett stort veckomagasin i Brasilien, försöker vara ett Brasiliens Times men lyckas inte riktigt. Så här avslutar de sitt reportage från manifestationen.

”MST styrs, som VEJA redan visat i många reportage, av professionella agitatorer som låtsas kämpa för en jordreform. De använder sig av en hop missgynnade som verktyg för att nå sina finansiella mål. Deras vapen är terror mot godsägare och även sina egna medlemmar som vägrar delta i akter av vandalism.... Tidigare försökte aktivisterna hindra kriminella handlingar från dem som sade sig arbeta för en jordreform. Det var länge sedan det var så. Som en pest attackerar, förstör  och våldför sig MST... ”


Redan innan marschen varnades vi för provokationer. Högern i Brasilien vill mycket gärna beskriva MST som våldsamma för att minska dess legitimitet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar